Geron – Ari Liimatainen Äly etsii, mutta sydän löytää

Huoli-ilmoitus on taikasana, kun vanhuksen pärjääminen mietityttää

Moni kantaa huolta iäkkäiden omaisten selviytymisestä, mutta yhä useampi joutuu olemaan huolissaan myös puolituttujen tai jopa tuntemattomien vanhusten elämäntilanteesta.

Kotihoidossa olevien vanhusten turvallisuus huolettaa ja sydäntä ahdistaa, kun tuntuu, ettei pysty tekemään mitään. Lähikadulla voi törmätä eksyneen oloisena harhailevaan muistisairaaseen. 

Laki tarjoaa yhden takuuvarman keinon auttaa. Huoli-ilmoitus on taikasana, joka pakottaa kunnan edes selvittämään iäkkään ihmisen palveluntarpeen.

Huoli-ilmoituksen tarkoituksena on varmistaa, että iäkäs ihminen saa tarvitsemansa hoidon ja palvelut silloinkin, kun hän ei itse osaa tai ymmärrä niitä pyytää. Vanhuspalvelulaki näet määrää, että kunnan on järjestettävä iäkkäälle henkilölle laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka ovat hänen tarpeisiinsa nähden oikea-aikaisia ja riittäviä. Jotta lain kirjain voi toteutua, täytyy tarpeista ensin hankkia selvyys. 

Ilmoituksen iäkkään henkilön palvelutarpeesta voi tehdä joko yksityishenkilö tai viranomainen. Esimerkiksi poliisille sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ilmoitus on lakiin perustuva velvollisuus. Tavalliselle kuntalaiselle huoli-ilmoituksen tekeminen on oikeus, jota käytetään turhan varovaisesti.

Jos iäkäs ihminen ei kykene huolehtimaan itsestään, terveydestään tai turvallisuudestaan, kuka tahansa voi tehdä huoli-ilmoituksen kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle viranomaiselle. Ilmoittaja voi olla esimerkiksi naapuri tai ystävä.

Huoli-ilmoituksen tekemisen käytännöt vaihtelevat eri kunnissa, mutta tämän ei pidä antaa hämätä. Kaikissa kunnissa ilmoitus on otettava vastaan ja sen on johdettava aina palvelutarpeen selvittämiseen.

Palvelutarpeen arvioinnissa hankitaan selvyys, miten vanhus suoriutuu tavanomaisista elämäntilanteista ja missä hän tarvitsee apua. Arvioinnissa otetaan huomioon esimerkiksi esteettömyys, turvallisuus ja palvelujen saatavuus.

Oikean tavan tehdä huoli-ilmoitus saa tietää oman kunnan nettisivuilta, seniori-infosta tai puhelinvaihteesta. Monissa kunnissa ilmoituslomakkeen voi täyttää kätevästi verkossa, myös niin että ilmoituksen tekijän nimi jää salaiseksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Kiitos tästä tiedosta, ja kiitos blogistasi. En juuri ole kommentoinut mitään blogissasi, mutta luen sen kyllä. On erittäin hyvä asia, että jaksat valistaa meitä vanhustenhoitoon liittyvistä asioista.

Itselläni on 95-vuotias ystävä, jonka elämää seuraan läheltä, ja vähän yritän olla avuksikin. Samalla tulee seurattua vanhusten maailmaa noin yleiselläkin tasolla.

Käyttäjän ariliimatainen kuva
Ari Liimatainen

Kiitos kannustuksesta. Hyvää jatkoa, myös ystävälle!

Toimituksen poiminnat