Geron – Ari Liimatainen Äly etsii, mutta sydän löytää

Vanhus on uusi neekeri

Ikuisen nuoruuden mallimaassa Yhdysvalloissa vanhus on kiellettyjen sanojen listan kärkisijoilla. En tiedä, mikä nimitys olisi sovelias, mutta harmittaa, että vanheneminen leimataan yhä laajemmin häpeämerkillä.

Englannin kielessä ageism 'ikäsyrjintä' muistuttaa kovasti racism-sanaa, mikä sinänsä on hyvä asia. Toki suomessakin puhutaan ikärasismista. En kuitenkaan lakkaa ihmettelemästä, miten juuri vanhuksesta tuli uusi neekeri, loukkaava ja poliittisesti epäkorrekti termi.

Muutama vuosi sitten Suomessa tehtiin kysely, jonka tavoitteena oli saada tietoa siitä, millaisia mielikuvia vanhuuteen liittyvät käsitteet herättävät. Vanhus tuotti eniten negatiivisia mielteitä, ja vastauksissa todettiin sanan olevan kartettava ja jopa loukkaava.

Millaiset arvot vallitsevat yhteiskunnassa, jonka vanhuskäsitys alkaa olla näin läpikotaisen negatiivinen?

Ilokseni huomasin taannoin Vantaalla vanhainkotiin opastavan tienviitan. Pahoin pelkään, että kyltti on jäänyt paikoilleen vahingossa. Vai olisiko joku fiksu rakennusviraston maalari ymmärtänyt kieltäytyä kirjoittamasta liikennemerkkiin Ikääntyneiden palvelujen hoiva-asumisen tulosyksikön ympärivuorokautisen hoidon osastot tai jotain muuta yhtä pöhköä.

Olisin heti valmis aloittamaan Vanhainkodit kunniaan -kampanjan samalla tavalla kuin hoivakoteja pantiin kuntoon. Vanhainkoti-nimitystä saisivat käyttää vain alan laadukkaimmat hoitopaikat, joissa asuvien vanhojen ihmisten elämä olisi parasta mahdollista aina kuolemaan saakka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Harvoin matkusta julkisissa, mutta joku lähijunamatka se varmaan oli jotain viisi vuotta sitten, jossa nuorisoporukka oli sitä mieltä, ettei "kukaan ole vanhus". Yritin valistaa heitä, että tuo syrjii meitä vanhuksia, mutta väittivät, etten ole vanhus. Asenne kuitenkin tuli ilmi. Vanhus on jotain sukua jätteelle tai ihmisroskalle.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Risto Jääskeläinen. Ilmeisesti nuorisolla asenne vamma, suomalaiset elävät entistä pidempään, heidän kohatalonsa on kokea sama kohtalo meidän kanssamme.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

FRANKFURTIN KOULUKUNNAN KULTTUURIMARXISMI JA SEN YHTEYS SUOMALAISEEN KULTTUURIIN

Joitakin esimerkkejä uudiskielestä meiltä ja maailmalta:

Rikkinäinen koti -> dysfunktionaalinen perhe

Viidakko –> sademetsä

Prostituoitu –> seksityöläinen

Sukupuolenvaihdos –> sukupuolenkorjaus

Amerikassa on ehdotettu vanhuksesta käytettäväksi sellaistakin termiä kuin "kronologisesti lahjakas" ja lihavasta "eri kokoinen henkilö"
( http://www.cyberpat.com/shirlsite/samples/polcor.html )

Mustalainen –> romani

Slummi –> haavoittuva yhteisö

Köyhä –> taloudellisesti marginalisoitunut

Aivopesu –> kognitiivinen mukauttaminen

Rampa –> liikuntarajoitteinen

Sokea –> näkövammainen

Pummi/Puliukko/kaikki, jotka mieluummin sekoittavat päätään kuin käyvät töissä tai opiskelevat –> syrjäytynyt

Laittomasti maassa oleva –> dokumentoimaton maahanmuuttaja

http://martin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/112504-nyky...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tuo toisinajattelu tuntuu hyvältä, meillä jokaisella pitää olla oikeus toisinajatteluun, kuka tai ketkä määrittävät oikein ajattelun.

Ilmeisesti he joilla on mahdollisuus saada henkilökohtaisia palveluja. Nykyisen hallituksen ministerit kuuluvat tähän joukkoon.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Täytyy nyt sanoa että menen ajan hengen mukaisesti, onhan itserakkaus, kaikki mulle ja pian suuntaus missä mennään aikanamme fokuksessa.

Minä vanha äijä menen virran mukana, nautiskelen mistä pystyn, matkustelen, vähän otan punssiakin, paremman kiikustuolinkin ostin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomessa käytetään paljon rahaa vanhustenhoitoon, mutta mikä on asiakastyytyväisyys ja huolenpidon laatu

Mitäänhän ei toki voida muuttaa tai muuksi ajatella esim. Hollannin mallin mukaan, vaan kaikki päätökset tehdään ainoastaan ja vain työntekijöiden ja ay- liikkeen motiivein vanhuksista välittämättä ja pääasissa viime vuosituhannen aikaisin ehdoin.

Ja tietysti valinnanvapaus vanhustenhoidossakin on pahasta, jollei vaihtoehto ole liki ilmainen ja kilpailetuttu liki murto-osaan julkisen vanhustenhoidon kustannustasosta, johon sitä lopulta kirkasotsin vertaillaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Nyt kaiketi ryhdytään harjoittamaan käänteistä syrjintää vanhuksia kohtaan.

Toimituksen poiminnat